Lilian Weeda

Samen sterker: Lilian Weeda over de toekomst van het fysieke domein en Platform PLeK

De complexiteit van stedelijke en regionale ontwikkeling neemt steeds verder toe. Hierdoor ontstaat de noodzaak voor effectieve samenwerking en kennisdeling. Om dieper in te gaan op deze thematiek, sprak Klien van den Broek van Platform PLek met Lilian Weeda, Projectleider Omgevingswet bij Omgevingsdienst NL. Lilian deelt haar inzichten over de rol van Platform PLeK in het bevorderen van samenwerking binnen het fysieke domein.

 

Over Lilian Weeda

Lilian Weeda

In haar rol als projectleider Omgevingswet bij Omgevingsdienst NL vervult Lilian Weeda een belangrijke functie in de verspreiding en uitwisseling van kennis en ervaring over de implementatie en de uitvoering van de Omgevingswet. Zij is de drijvende kracht achter de kennisdeling en uitwisseling van ervaringen tussen de programmamanagers Omgevingswet van alle 28 omgevingsdiensten. Deze diensten spelen een rol in het waarborgen van de veiligheid, gezondheid en kwaliteit van de leefomgeving. Daarnaast is Weeda voorzitter van het Landelijk Platform Veilige Leefomgeving. Dit platform functioneert als een kennisnetwerk, waarbinnen expertise over omgevingsveiligheid wordt gedeeld onder externe veiligheidsdeskundigen, uitvoerenden en beleidsmakers.

 

Een nieuwe manier van samenwerken: kennis voor concrete actie

“We staan aan de vooravond van een nieuwe manier van samenwerken,” begint Lilian Weeda. “Platform PLeK is daar het levende bewijs van. Door overheden, uitvoeringsdiensten en kennisinstellingen samen te brengen, creëren we een krachtige synergie. Deze samenwerking is essentieel voor het realiseren van complexe gebiedsopgaven en het versterken van de regionale kennisinfrastructuur.”

Volgens Lilian is het delen van kennis fundamenteel, maar roept kennisdeling ook weerstand op. “Angst voor het verliezen van eigenheid of relevantie speelt daarbij een rol. Dit staat een optimaal functionerend fysieke domein in de weg.” Volgens Lilian moet de focus liggen op actie: “Praten is belangrijk, maar uiteindelijk gaat het om het maken van concrete afspraken en het ondernemen van actie.”

Een interessant punt dat Lilian aansnijdt, is de invloed van politiek en persoonlijke belangen. “Het komt voor dat projecten worden gedreven door politieke ambities, wat niet altijd strookt met het collectieve belang. Het vroegtijdig betrekken van alle stakeholders is daarom cruciaal.” Op de vraag hoe de ideale samenwerking eruitziet, antwoordt Lilian met overtuiging: “Een ideale samenwerking begint bij openheid en gezamenlijke betrokkenheid. Alle belangen, van milieu tot economie, moeten integraal benaderd worden. Zo verzekeren we dat projecten niet alleen technisch uitvoerbaar zijn, maar ook maatschappelijk gedragen worden.”

“Door het bundelen van kennis en ervaring biedt PLeK een fundament voor betere oplossingen voor uitdagingen binnen het fysieke domein. Het platform faciliteert de noodzakelijke samenwerking en kennisdeling.”

Lilian sluit af met een krachtige boodschap: “Kennisdeling is de eerste stap, maar uiteindelijk draait het om uitvoering. Samenwerking op Platform PLeK moet leiden tot concrete acties. Het is tijd om de handen ineen te slaan en gezamenlijk te bouwen aan een betere toekomst voor ons fysieke domein.”