Lerende netwerken verbinden tijdens Elke Regio Vertelt
De kern van duurzame transities en maatschappelijke impact
Op 8 februari kwamen ongeveer 50 geïnteresseerden uit heel het land naar de derde bijeenkomst van Elke Regio Vertelt, georganiseerd door platform PLeK. Tijdens de bijeenkomst deelden zij kennis over -en ervaringen met- de cruciale rol van lerende netwerken in duurzaamheidstransities. Dr. Harm van den Heiligenberg en Dr. Cindy Ras reikten aan het begin van de bijeenkomst belangrijke bouwstenen aan voor de verdiepende gesprekken. Zij belichtten in hun beider presentaties diverse aspecten van innovatie en samenwerking voor maatschappelijke impact binnen en tussen regio’s.
Opening bijeenkomst
Friso Coumou (kwartiermaker PLeK) opende de bijeenkomst met een korte toelichting op de stand van zaken van platform PLeK. Stuurgroepleden hebben begin februari een gezamenlijk lijn uitgezet voor het vervolg van PLeK. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn 1) om stapsgewijs en lerenderwijs te bouwen aan twee tot vijf regionale kennisknooppunten (RKK’s) die ondersteunend zijn aan regionale gebiedsopgave(n) in de leefomgeving en 2) daarbij maximaal aan te sluiten op de bestaande regionale (kennis)structuren, zoals bijvoorbeeld die van de bestaande regionale plan- en kennisbureaus. Een bestaande structuur kan bijvoorbeeld ook een kennisnetwerk zijn dat al sterk opereert om de integrale opgave(n) in de leefomgeving verder te helpen. Een RKK verbindt kennisbronnen aan vragen binnen de opgave(n) en schakelt kennis naar de juiste mensen, op het juiste moment, in de juiste taal.
Naast de regionale kennisknooppunten moet er een slanke, krachtige ondersteuningsfunctie komen voor het ‘meta-leren’: wat leren we van verschillende gebiedspraktijken? Deze ondersteuningsfunctie kan ook bijdragen aan een wederkerige kennisuitwisseling tussen de enerzijds regio’s en anderzijds de rijksoverheid en nationale kennisinstituten.
Friso Coumou en Marijn Molema (vanuit de samenwerkende regionale plan- en kennisbureaus) werken nu een vervolgvoorstel uit, met onder andere een planning en een beschrijving van functies, rollen (governance) en budget. Naar verwachting neemt de stuurgroep PLeK hierover in april een besluit.
“Klein beginnen met een verlangen om groot te groeien!”
Ambities voor lerende netwerken
Tijdens de interactieve workshops werden de deelnemers uitgenodigd na te denken over hun eigen ervaringen met en ambities voor lerende netwerken. Door middel van persoonlijke casussen en groepsdialogen verkenden zij de uitdagingen en oplossingen voor de versterking van hun eigen netwerken. De volgende thema’s kwamen terug in meerdere gesprekken: het belang van openheid, het delen van gemeenschappelijke doelen, en de noodzaak van onafhankelijke procesbegeleiding om effectieve leerprocessen binnen netwerken te ondersteunen.
Transparante toekomst
De bijeenkomst culmineerde in een reeks geleerde lessen over het bevorderen van lerende netwerken. Lessen op het gebied vantransparantie, het delen van een collectieve visie, en het erkennen van de onderliggende machtsdynamiek die het leren kan belemmeren of bevorderen. Deelnemers werden aangemoedigd om de urgentie van de overkoepelende doelen voor de complexe opgave te blijven benadrukken en terughalen tijdens bijeenkomsten en tegelijkertijd de leerprocessen en de kennisfunctie binnen hun netwerken te expliciteren, actief te faciliteren en te monitoren.
Elke Regio Vertelt bood waardevolle inzichten in het ontwerpen en onderhouden van lerende netwerken, essentieel voor het aanpakken van de complexe uitdagingen van onze tijd. Door het delen van kennis, het bevorderen van open dialoog, en het streven naar gezamenlijke doelstellingen, kunnen we de weg effenen voor duurzame verandering en een diepere maatschappelijke impact.
“Samen werken aan een goed werkende infrastructuur voor complexe opgaven die onze leefomgeving verbetert”
Meedoen met platform PLeK: klik hier.