Bouwen aan de toekomst: de rol van wetenschap in beleidsvorming

Platform PLeK en de NWA – een interview met Rien Rouw

“Good enough science!” Dat is wat Rien Rouw, strategisch adviseur van het Ministerie van OCW, voor ogen heeft. “We hoeven niet te wachten op perfectie, want er is al zoveel wetenschappelijke kennis voor handen.” Rien heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het voorstel ‘wetenschap voor beleid’ voor de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). “De NWA is ontstaan om de band tussen wetenschap en samenleving te versterken. Vroeger noemden we dat valorisatie, nu gaat het veel meer over maatschappelijke impact maken. Daarbij gaat het ook over de impact van beleid. Met het voorstel dat we nu hebben ingediend, willen we de kwaliteit van beleid verbeteren.”

Multidisciplinaire gebiedsontwikkeling
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) gaat in één van haar programma’s onderzoek doen naar door Platform PLeK aangeleverde casuïstiek. Vanuit het streven om deze multidisciplinaire gebiedsontwikkelingen en kennisdeling te integreren met overheidsbeleid. De nadruk hierbij ligt op duurzaamheidstransities die een breed spectrum van sociale, culturele, ecologische, economische en organisatorische impact hebben. Met het NWA-programma ‘wetenschap voor beleid’ willen we eraan bijdragen dat goede wetenschappelijke kennis wordt gebruikt in die transities.

Platform PLeK staat voor een innovatieve samenwerking tussen gebieds- en kennisontwikkelaars. Het is een dynamisch platform waar overheden, uitvoeringsdiensten en kennisinstellingen zowel lokaal, regionaal als nationaal samenwerken aan sterke regionale leer- en kennisinfrastructuren ten dienste van de gebiedsopgaven.

Politieke besluitvorming
“Beleidsmakers worden geacht beleid te onderbouwen met diverse vormen van kennis, zoals onderzoekskennis en praktijkkennis. Het is daarbij belangrijk om signalen uit de praktijk door te laten dringen tot beleid en tot politieke besluitvorming. Het onderzoek dat is ingediend bij de NWA is gericht op de vraag hoe doe je dat én hoe doe je dat goed? Hoe gebruik je wetenschaps- en praktijkkennis om beleid beter te maken? Dit alles moet leiden tot concrete interventies in de manier waarop beleid wordt gemaakt”, vervolgt Rien.

Alle departementen is gevraagd een casus aan te leveren. PLeK doet mee op voorstel van BZK en IenW. Het NWO heeft het verzoek gehonoreerd. Nu moet de call* worden gemaakt en uitgezet als een soort onderzoeksaanbesteding. In 2024 moet dit onderzoek beginnen.

*De call moet in de praktijk van ministeries en PLeK kunnen worden toegepast, en bijdragen aan theorievorming en praktijkontwikkeling.


Achtergrondinformatie

De Rol van de Nationale Wetenschapsagenda

De NWA speelt een cruciale rol in het vormgeven van de toekomst van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Het is een platform dat burgers, wetenschappers en beleidsmakers bij elkaar brengt om gezamenlijk te werken aan wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen. Het doel van de NWA is niet alleen om nieuwe kennis te genereren, maar ook om deze kennis toe te passen voor maatschappelijke impact. Door bruggen te slaan tussen verschillende disciplines en domeinen, streeft de NWA ernaar om kennis een structurele en positieve bijdrage te laten leveren aan de samenleving.

 

Potentiële Impact van het Onderzoek

Het onderzoek binnen het PLeK-programma heeft het potentieel om significante veranderingen teweeg te brengen in de wijze waarop overheidsbeleid wordt vormgegeven en uitgevoerd. Door de focus op praktijkgericht leren en het delen van kennis, kan het programma leiden tot effectievere en efficiëntere beleidsstrategieën. Dit heeft de potentie om niet alleen de kwaliteit van overheidsdiensten te verbeteren, maar ook om de samenleving als geheel te versterken. Uit de uitkomsten van het onderzoek, leren we hoe we kennis voor beleid voor grote maatschappelijke vraagstukken in de regio het beste kunnen organiseren.