Voorstel Versterking Regionale Kennisinfrastructuur – Platform PLeK 2024-2027

Auteur: Kernteam Platform PLeK

Lees de publicatie.

Bijlage: Businesscase PLeK – Eindrapport Decisio

Samenvatting

Op verzoek van de stuurgroep PLeK heeft een kwartiermakersteam gedurende een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een platform ter Professionalisering Leer- en Kennisnetwerken leefomgeving (PLeK).

De opdracht omvatte de volgende onderdelen:

  1. Opleveren van een onderbouwd voorstel voor het beoogde platform als meerjarige structurele voorziening.
  2. Ontwerpen van een werkwijze voor inhoudelijke agendering, monitoring en evaluatie.
  3. Aangeven van kansen, risico’s en voorwaarden voor succes.
  4. Stapsgewijs zaken in uitvoering te brengen. Al doende leren.

Dit document is een meerjarenplan ter versterking van de regionale kennisinfrastructuur via platform PLeK. Het bevat een onderbouwd voorstel voor platform PLeK, inclusief een beschrijving van werkwijzen, kansen en risico’s en voorwaarden voor succes. Het document geeft een beschrijving van de eerste stappen in de uitvoering die in 2023 zijn gezet. Zo zijn er in twee gebieden pilots gestart en is er een aantal bijeenkomsten georganiseerd met kennisnetwerken uit meerdere gebieden om gezamenlijk te leren. Verder is er een initiatiefgroep PLeK geformeerd die een begin heeft gemaakt met een gezamenlijke kennis- en leeragenda. Bovendien is er een digitaal samenwerkingsplatform ingericht en is er een informatieve website ontwikkeld.

Hoofdlijnen reactie Stuurgroep

  • Het voorstel is nog niet omarmd door de volledige stuurgroep. Met name de rijkspartners hebben bedenkingen. Er bestaan in de stuurgroep nog verschillende opvattingen en interpretaties over de volgende fase.
  • VNG en IPO reageren overwegend positief op het voorstel. Zij hebben inmiddels eerste stappen gezet in de verdere agendering van PLeK, onder andere via de G40 en de Kring van Provinciesecretarissen.
  • De kennisinstellingen zijn nog zoekend naar hun rol in relatie tot PLeK. Het Fries Planbureau gaat onderzoeken of het mogelijk is om de samenwerkende regionale planbureaus te laten vertegenwoordigen in de stuurgroep.
  • LNV en BZK/RO vrezen dat PLeK ‘concurreert’ met de beleidsmatige kant van de gebiedsaanpak, terwijl het met kennis en leren daar ondersteunend aan zou moeten zijn. Daarnaast bestaat de vrees dat PLeK met twaalf kennisknooppunten te groot wordt; het zou beter moeten aansluiten bij wat al bestaat. Verder wordt aangehikt tegen de combinatie van praktijkkennis en onderzoekskennis en tegen de financiële consequenties (sectoraal/ integraal met de departementen) en hoe die binnen de eigen begroting te plooien.

Vervolg

Op 1 februari 2024 wordt een interactieve strandsessie (kwartiermaker/-team en stuurgroep) georganiseerd om zorgvuldig de elementen van het voorstel af te lopen en waar nodig aan te passen.